میلگرد چیست ؟
همه ی ما میدانیم میلگرد یکی از اجزای بکار رفته در ساختمان هایی است که در آنها زندگی میکنیم ، اما بیایید کمی دقیق تر به چیستی میلگرد و دلیل استفاده ی آن در ساختمان ها نگاه کنیم تا در نهایت قیمت ، ارزش و کاربرد میلگرد در زندگی روزمره را بهتر درک کنیم . با ما همراه باشید.
کشف میلگرد
میلگرد توسط چه کسی کشف شد ؟
اولین نفری که قدمی برای کشف میلگرد برداشت ، مردی فرانسوی به نام جوزف لوئیس لمبات بود. او در اواسط سال 1800 میلادی کشف کرد که با قرار دادن میله های نازک فولادی یا الیاف فولادی در میان مواد بتن، میتوان مقاومت آن را در برابر نیروهای کششی افزایش داد و این باعث افزایش کاربردهای بتن شد. در آن زمان بسیاری از شرکت ها میخواستند که از این قابلیت جدید جهت افزایش کارایی بتن استفاده کنند اما هنوز هیچ استانداردی برای استفاده از این روش وجود نداشت. بسیاری از شرکت ها با آزمون و خطای بسیار سعی کردند تا نوعی میلگرد استاندارد بسازند اما موفق نمی شدند تا اینکه اولین سیستم برای تولید استاندارد میله های فولادی باریک توسط تادئوس هیات (Thaddeus Hyatt) ارائه شد. شرکت Pacific Coast Borax واقع در آلامدا کالیفرنیا اولین شرکت ساختمانی واقع در ایالات متحده بود که از این سیستم استفاده کرد. محبوبیت این فرآیند در سال 1990 به اوج خود رسید و بسیاری از شرکت های ساختمانی در ساخت و سازهای خود از این فرآیند استفاده می کردند. این روند طی سالها تغییر کرد و فرمول ساخت میلگرد فولادی باکیفیت را تغییر داد و بهبود بخشید.
امروزه در بسیاری از ساختمان ها از میلگرد فولادی استفاده می شود تا مقاومت ساختمان را در برابر خراب شدن بر اساس تغییرات آب و هوا و سایر عوامل فرسایشی افزایش دهد. میلگرد فولادی، بتن را در برابر نیروی کششی مقاوم می کند. این ویژگی باعث می شود ساختمان ها در برابر زلزله مقاوم تر شوند.میلگرد فولادی، بتن معمولی را بسیار انعطاف پذیر و قوی میکند بطوریکه از ترک خوردگی و شکستگی آن جلوگیری میکند. علاوه بر این میلگرد فولادی کاربردهای بسیاری در ساختمان سازی دارد و میتوان آن را در کف ، تیر ، دیوار و … استفاده کرد .
میلگرد چگونه تولید می شود ؟
میلگرد طی فرآیند نورد گرم و اکثر اوقات از فولادهای تازه تولید شده ساخته می شود. ( گاهی اوقات از ضایعات فولاد برای تولید آنها استفاده می شود.) گاهی تشخیص انواع میلگرد از یکدیگر غیرممکن است بنابراین برای آنها مشخصاتی تعریف شده که آنها را در پاراگراف زیر برای شما توضیح داده ایم.
انجمن آزمایش و مواد آمریکا مجموعهای از اطلاعات استاندارد را منتشر کرده است که این اطلاعات عبارتند از :
شماره شناسایی اندازه میلگرد
نوع فولاد ( که با حروف انگلیسی به اختصار نوع فولاد را مشخص میکند. برای مثال حرف N نشانگر فولاد نو است.)
شناسه درجهی میلگرد ( این شناسه در سیستم اندازه گیری انگلیسی میتواند ۶۰ یا ۷۵ باشد و در سیستم اندازه گیری متریک میتواند ۴۲۰ یا ۵۲۰ باشد.) این شناسه بیانگر استحکام تسلیم میلگرد است.
علامت اختصاری تولیدکنندهی میلگرد.
انواع میلگرد :
میلگرد انواع مختلفی دارد و به لحاظ شکل به سه دسته تقسیم می شود : ساده ، آجدار و آجدار پیچیده (کلاف). از نظر نوع نیز شش دسته میلگرد داریم .این شش دسته عبارتند از : فولاد کربن، فولاد ضد زنگ ،میلگرد با روکش اپوکسی ، اروپایی، گالوانیزه ، فایبرگلاس لیمر (GFRP).
قیمت میلگرد :
درمورد قیمت روز میلگرد چیزی که واضح است این است که ثباتی برای آن وجود ندارد چراکه قیمت آن به عوامل مختلفی از جمله شرایط آن کشور ، ارز آن و همینطور ارزش این محصول در آن کشور وابسته است. اما شما به راحتی می توانید از طریق تماس با کارشناسان ما از قیمت روز میلگرد مطلع شوید.
میلگرد در ایران طبق استانداردهای کشور روسیه تولید میشود. معروف ترین میلگرد در ایران عبارت است از میلگرد میانه ، میلگرد نیشابور، میلگرد شاهین بناب ، میلگرد اصفهان و غیره. بخش عمده ای از میلگرد ایران توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید میشود که این محصولات به سه نوع مختلف تقسیم می شوند و از لحاظ قیمت و مدل با یکدیگر متفاوت هستند.
مشخصات مکانیکی انواع میلگرد :
میلگرد A1
این میلگرد اغلب بدون آج می باشد و به دلیل دارا بودن تنش جاری ۲۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) ۲۵ درصد، بعنوان میلگرد نرم شناخته شده است. از کاربردهای این میلگرد میتوان به آهنگری، تغییر شکل و انجام عملیات جوشکاری اشاره کرد.
میلگرد A2
این نوع میلگرد به شکل نیمه خشک و نیمه نرم بوده و بصورت آجدار و اغلب آج فنری شکل می باشد و دارای تنش جاری ۳۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) ۱۹ درصد می باشد. از کاربردهای این میلگرد میتوان به عملیات ساختمانی و خاموت زنی اشاره کرد.عملیات جوشکاری بر روی آن در صورت اجبار میسر است اما در صورت امکان باید از جوشکاری پرهیز شود.
میلگرد A3
به هیچ وجه برای انجام آهنگری و تغییر شکل های فراوان با زوایای تند مناسب نبوده و همچنین عملیات جوشکاری بر روی این نوع میلگرد اصلا مجاز نمی باشد. این میلگرد با تنش جاری ۴۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) ۱۴ درصد بعنوان میلگرد خشک (ترد) مناسب عملیات سیویل صنعتی و ساختمانی بوده که بصورت آجدار و عمدتا آج جناقی می باشد.
میلگرد A4
این نوع میلگرد دارای آج دوکی شکل و پیچی شکل و از نوع آجدار مرکب می باشند. این میلگرد دارای حداقل مقاومت کششی 520 مگاپاسکال و شکل پذیری حداقل 18% را برای این گرید از محصولات خود تضمین مینماید. از میلگرد A4 با تنش تسلیم 500 و 520 مگاپاسکال که به ترتیب به عنوان میلگردهای آج 500 و آج 520 شناخته می شوند، در طراحی و ساخت همه ی انواع سازه های ساختمانی (سازه های غیر ساختمانی را شامل نمی شود) استفاده میکنند.
مشخصات کلی انواع میلگرد
میلگرد اروپایی : میلگردهای اروپایی از منگنز ساخته شده اند که باعث می شود این نوع میلگرد از قابلیت خمش و کشش برخوردار باشد. مهم ترین نکته درمورد میلگردهای اروپایی قیمت آنهاست چراکه قیمت میلگردهای اروپایی پایین است. میلگردهای اروپایی برای مناطقی که مستعد شرایط جوی شدید و یا تحت تاثیر وقایع زمین شناسی مانند زلزله و طوفان های شدید هستند، مناسب نیست.
میلگرد فولاد کربن : همانطور که از اسم این نوع میلگرد پیداست ، این میلگرد از کربن ساخته شده و بخاطر رنگ کربن به میلگرد سیاه نیز معروف است. نقطه ضعف اصلی این نوع کربن زنگ زدن آن است ، دلیل آن هم این است که زنگ زدن میلگرد بر روی بتن و ساختار آن اثر منفی میگذارد. ویژگی ایجاد مقاومت در برابر کشش در بتن و قیمت این میلگرد ، آن را به یکی از رایج ترین و بهترین انواع میلگرد تبدیل کرده است.
میلگرد با روکش اپوکسی : میلگرد روکش اپوکسی همان میلگرد سیاه با روکش اپوکسی است. همان استحکام بافت را دارد اما ۷۰ تا ۱۷۰۰ برابر نسبت به زنگ زدگی مقاوم تر است. با این حال روکش این نوع میلگرد نازک است و هرچه آسیب وارده به آن بیشتر باشد میلگرد نیز مقاومت کمتری در برابر خوردگی از خود نشان میدهد.
میلگرد گالوانیزه : این نوع میلگرد چهل برابر نسبت به میلگرد سیاه در مقابل زنگ زدگی مقاوم تر است،اما آسیب پذیری روکش میلگرد گالوانیزه در مقایسه با میلگرد روکش اپوکسی بسیار کمتر است. به همین دلیل از میلگرد روکش اپوکسی با ارزش تر است و این نکته باعث میشود میلگرد گالوانیزه حدودا ۴۰% گرانتر از میلگرد با روکش اپوکسی باشد.
میلگرد فایبرگلاس : این نوع میلگرد از فیبر کربن ساخته شده است و به همین دلیل خمش در آن مجاز نیست. در برابر زنگ زدگی بسیار مقاوم است و قیمت آن در مقایسه با سایر میلگردها بسیار به صرفه است. این میلگرد بسیار شبیه به میلگرد فولاد کربن است و قیمت آن چندین برابر قیمت میلگرد روکش اپوکسی است. این نوع میلگرد از نظر وزن نیز بسیار سبک تر از میلگرد روکش اپوکسی می باشد.
میلگرد فولاد ضد زنگ : این میلگرد گران ترین نوع میلگرد موجود در بازار است چرا که مقاوم ترین نوع میلگرد در برابر خوردگی و زنگ زدگی است. امروزه قیمت این میلگرد تقریبا هشت برابر قیمت میلگرد روکش اپوکسی است. علاوه بر این،بهترین نوع میلگرد برای استفاده در پروژه های ساختمانی نیز می باشد. این میلگرد از نظر زنگ زدگی در مقایسه با میلگرد روکش اپوکسی 1500برابر مقاوم تر است و در مقایسه با سایر میلگردها در برابر فرسایش و تخریب نیز مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد.
دانلود صفحه میلگرد چیست | قیمت امروز میلگرد
بدون دیدگاه