آهن‌های پرمصرف در صنعت ساختمان

امروزه هر فردی که در صنعت ساخت‌وساز فعال است از نقش مهم فلزات در این صنعت آگاهی داشته و اهمیتی خاصی برای فلزات پرمصرف در ساخت سازه‌ها قائل است. فلزات ازجمله عناصری هستند که دارای خواص ویژه و بعضاً مشترک می‌باشند.
مقاومت بالای این مصالح ساختمانی باعث شده تا از آن در ساخت انواع سازه‌ها استفاده شود؛ بنابراین ساخت یک بنا بدون استفاده از فلز امکان‌پذیر نیست زیرا بنا از مقاومت لازم برخوردار نخواهد بود. همچنین قابلیت شکل‌پذیری، آن‌ها را به متریالی مناسبی جهت کاربردهای مختلف در ساختمان‌سازی تبدیل کرده است.
از فلزات به نوعی در استفاده از کار‌هایی مانند ساختمان سازی استفاده می‌کنند، بنابراین یکی از فلز‌هایی که در این صنعت از آن استفاده می‌شود فلز آهن است که بسیار پر کاربرد است. کاربرد آهن در صنعت ساختمان سازی بسیار زیاد است.
البته کاربرد آهن در صنعت ساختمان سازی به سال‌های بسیار دور بر می‌گردد، به سال‌هایی که هنوز برای جنگ آوری‌ها از سلاح‌های سردی مانند شمشیر استفاده می‌شده است.
البته سلاح سرد مانند شمشیر نیز جز صنایعی بود که با فلز آهن شکل گرفته است، بنابراین کاربرد آهن در صنعت ساختمان سازی قدمت زیادی دارد، امروزه استفاده از فلز آهن برای صنعت ساختمان سازی بسیار مهم و ضروری است.
استحکام و مقاومتی که در فلز آهن به وجود آمده است باعث شده است که در صنعت ساختمان سازی برای سازه‌ها از آن استفاده شود.
در ساختمان سازی اگر قرار باشد که ساختمان از توان و مقاومت خوبی در زیر بنا و خود بنا داشته باشد باید از فلز مستحکمی‌ برای این کار استفاده کرد.
این فلز مستحکم و مقاوم فلزی به نام آهن است که از آن استفاده می‌شود.
در ساختمان سازی از فلز آهن به صورت خالص استفاده نمی‌شود بلکه تغییراتی را در آن به وجود می‌آید تا بتواند مورد استفاده شود.
بنابراین اگر بنایی که قرار است ساخته شود باید از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار باشد باید از این فلز استفاده کرد، زیرا تمامی‌ این خصوصیات را می‌تواند برای بنای مورد نظر داشته باشد.
کاربرد آهن تنها برای ابتدا کار نیست بلکه از این فلز هم در ابتدا و هم در انتهای کار استفاده می‌شود، در صنعت ساختمان سازی که برای ابتدای کار فنداسیون ساختمان پایه ریزی می‌شود از فلز آهن استفاده می‌شود.
تا این که به قسمت‌های نهایی و ریزه کاری‌های خود برسد نیز از این فلز استفاده می‌شود.
بنابراین می‌توان گفت که صفر تا صد کار ساختمان سازی با فلز آهن پیش خواهد رفت.
در صنعت ساختمان سازی می‌توان از آهن به صورت محصولاتی مانند میلگرد، تیرآهن، ورق، لوله و نبشی و بسیاری از موارد دیگر استفاده کرد تمامی‌ این مواردی که نام برده شد تنها با فلز آهن به وجود می‌آیند.
این مصالح برای صنعت ساختمان سازی جز حیاتی‌ترین وسایل و تجهیزاتی هستند که برای ساختن یک بنا باید از آن‌ها استفاده کرد وگرنه مکان و بنا مقاوم و خوبی را نمی‌توان در ساختن این ساختمان‌ها انتظار داشت.
مناسب بودن قیمت میلگرد و سایر محصولات فولادی نظیر تیرآهن، ورق، لوله و نبشی و بسیاری از موارد دیگر به همراه مزایای فوق‌العاده‌ای که ارائه می‌دهند، آن‌ها را به کاربردی‌ترین مصالح در صنعت ساخت و ساز تبدیل کرده است.
اما با استفاده از این محصولات که همگی از فرآیند آهن هستند می‌توان ساختمان‌های استاندارد با بهترین مقاومت و استحکام را ایجاد کرد، با این همه حسن‌هایی که برای فلز آهن در این صنعت یعنی صنعت ساختمان سازی وجود دارد می‌توان گفت معایبی نیز می‌توانند در این کار رخ نشان دهند.
تنها عیبی که برای فلز آهن وجود دارد منعطف بودن فلز آهن در برابر اکسیژن و آب است با این حال برای این که از فلز آهن و تمامی‌ محصولات آن که در صنعت ساختمان سازی از آن‌ها استفاده می‌شود به نوعی زنگ زده نشوند باید چاره‌ای را‌ اندیشید.
این راه حل می‌تواند این باشد که برای این که این محصولات دچار زنگ زدگی نشوند و یا از زنگ زدگی این فلز پر استفاده جلوگیری به عمل بیاید بایستی از روکش‌های مقاوم و آلیاژ‌ها برای محافظت از فلز آهن استفاده کرد.

انواع آهن و ویژگی‌ها و کاربردهای آنها

انواع میلگرد

یکی از اشکال آهن در ساختمان میلگرد است. میلگرد دقیقا مشابه با نامش میله‌ای فولادی و دارای سطح مقطع گرد است. در صنعت ساختمان به میلگرد آرماتور نیز می‌گویند؛ و از آن در ستون‌های بتنی ساختمان‌های دارای بتن‌ریزی استفاده می‌کنند.

این کاربرد میلگرد به دلیل مقاومت کششی بالای آن است. در واقع در ساختمان‌های بتنی، به دلیل آنکه بتن دارای مقاومت کششی پایینی است؛ با آرماتور بندی داخل آن و به کمک میلگرد، این نقیصه را برطرف می‌کنند. البته این محصول در نقاط دیگر از جمله شالوده ساختمان نیز کاربرد دارد.

استانداردهای میلگرد

استانداردهای میلگرد در کشورهای مختلف متفاوت است. در ایران این محصول معمولا بر اساس استانداردهای روسی ساخته شده که تولید آن را تا قطر 40 میلی‌متر ممکن می‌کنند.

طبیعتا هرچه قطر این محصول بیشتر باشد؛ وزن آن نیز بالاتر رفته و در نهایت قیمت میلگرد انتخابی بیشتر خواهد بود.

نکته نهایی درباره ویژگی‌های میلگرد به شکل ظاهری آن برمی‌گردد. میلگردهای موسوم به A1 نرم و بدون عاج، میلگردهای A2 نیمه سخت با آج ساده، میلگردهای A3 و A4 نیز سخت با عاج پیچیده هستند.

شکل عاج‌های روی میلگرد نیز دارای انواع بدون عاج، مارپیچ، یکنواخت، جناقی و مرکب است.

انواع ورق

انواع ورق شامل ورق سیاه، ورق گالوانیزه، ورق رنگی، ورق روغنی، ورق اسیدشویی و… می‌شود. این روق‌ها به شکل مسطح و از نورد گرم فولاد یا بلیت تولید شده و به شکل رول یا کلاف به بازار عرضه می‌شود.

در یک دسته‌بندی کلی و بر اساس روش تولید، ورق‌های فولادی شامل دو دسته ورق نورد سرد و نورد گرم می‌شوند. شناخته‌شده‌ترین ورق‌های نورد سرد، ورق روغنی و انواع آن است. ورق‌های نورد سرد معمولا استحکام و کیفیت سطح بالاتری داشته و به همین دلیل در صنایع گوناگونی کاربرد دارد.

ورق‌های نورد گرم تحت دمای بسیار بالا (تا 1400 درجه فارنهایت) تولید می‌شوند. این ورق‌ها دارای قطر 1.16 تا 5.16 اینچ هستند. به ورق‌های نازک فویل، شیت یا برگ گفته می‌شود؛ و به ورق‌های ضخیم‌تر از 6 میلی‌متر، پلیت می‌گویند. ورق سیاه و ورق گالوانیزه، مشهورترین ورق‌های تولید شده به شیوه نورد گرم هستند. ورق‌های نورد گرم در گریدهای ST37، ST52، S255 و S355 مجموعه ورق‌های پرکاربرد در صنعت ساختمان را تشکیل می‌دهند.

در نهایت ورق گالوانیزه یا ورق سفید، ورق نورد گرمی است که سطح آن قلع اندود شده باشد. از پاشیدن رنگ‌های مختلف روی ورق گالوانیزه نیز، ورق رنگی تولید می‌شود. این ورق‌ها در صنعت ساختمان هم کاربرد دارند. استفاده از آنها در نمای داخلی و خارجی، سقف سوله‌ها و… در اشکال گوناگون، از این جمله هستند.

در نهایت قیمت ورق بر اساس عوامل مختلفی تعیین می‌شود. ولی به طور کلی وزن، تولید داخل یا خارجی بودن و میزان فرآوری صورت گرفته روی آن و کارخانه تولیدکننده، مهم‌ترین عوامل تعیین قیمت ورق است.

در این زمینه با یک جستجوی ساده می‌توانید به قیمت خرید و فروش انواع ورق به صورت آنلاین و در سایت هر کارخانه دسترسی داشته و یا اطلاعات تماس برای استعلام قیمت را بیابید.

انواع تیرآهن

تیرآهن را باید مهم‌ترین و پرکاربردترین پروفیل ساختمانی دانست. این پروفیل از نظر ظاهری دارای سطح مقطعی به شکل حروف I و H انگلیسی است.

در ساخت انواع تیرآهن از آلیاژهای فولاد استفاده می‌شود؛ و روش ساخت آن نیز به شکل نورد گرم است. ساخت ساختمان‌های اسکلت فلزی بدون تیرآهن معنا ندارد. نقش اصلی تیرآهن در ساختمان تحمل فشار وارده و انتقال آن در ساختمان است. از این محصول علاوه بر استفاده در اسکلت فلزی ساختمان، در طراحی خرپا و تیرها نیز بهره می‌برند.

استفاده از تیرآهن در ساخت اسکلت ساختمان مزایای بسیاری به همراه دارد. در درجه اول تیرآهن‌ها در کارخانه ساخته شده و در محل احداث ساختمان تنها کار مونتاژ آنها انجام می‌شوند.

از سویی استفاده از تیرآهن در اسکلت ساختمان، موجب می‌شود تا امکان توسعه ساختمان در آینده، بدون تخریب بخش‌های قبلی وجود داشته باشد.

این ویژگی‌ها باعث شده است تا سرعت اجرای اسکلت فلزی بسیار بالا بوده و برای ساختمان‌های مرتفع کار را بسیار ساده‌تر کند.

قیمت تیرآهن بیش از هرچیز به وزن آن مرتبط است. در نتیجه هرچه سایز تیرآهن بزرگ‌تر باشد، وزن و قیمت آن بیشتر است. البته توجه داشته باشید که تیرهای سبک‌تر و ظریف‌تر، معمولا قیمت واحد (بر حسب کیلوگرم) بالاتری دارند.

دو استاندارد اصلی تیرآهن

استانداردهای IPE و INP دو استاندارد اصلی در تولید انواع تیرآهن هستند. با توجه به شکل متفاوت این تیرها، در هنگام طراحی ساختمان استاندارد مورد استفاده ذکر می‌شود؛ و بسیار مهم است که هنگام خرید تیرآهن به اینکه ساختمان مدنظر طبق کدام استاندارد طراحی شده است، دقت داشته باشید. چراکه اشتباه در این زمینه می‌تواند هزینه زیادی را بر دوش شما بگذارد.

به‌طور کلی استاندارد IPE در ایران رایج‌تر است. این استاندارد یک استاندارد اروپایی بوده و ویژگی ظاهری آن یکسان بودن ضخامت بال‌های ابتدا و انتهای آن است.

استاندارد INP بیشتر در روسیه و چین به کار برده می‌شود. در این استاندارد، بال‌های تیرآهن در ابتدای تیر نازک و کم‌کم تا انتهای تیر ضخیم می‌شود.
انواع فلزات پرکاربرد در صنعت ساختمان

فلز یکی از مهم‌ترین سازه‌هایی می‌باشد که در بسیاری از صنایع ازجمله صنعت ساخت‌وساز مورداستفاده واقع‌شده است. به‌طورکلی فلزات به دو دسته فلز آهنی و غیر آهنی تقسیم‌بندی می‌شوند که امروزه با ساخت آلیاژهای بسیار مختلف از فلزهای مختلف مقاوم‌ترین و بهترین سازه‌ها را تولید می‌کنند تا در صنعت ساختمان‌سازی مورداستفاده واقع شود. با توجه به این توضیحات از مهم‌ترین فلزات پرکاربرد در صنعت ساختمان‌سازی را می‌توان ازجمله موارد زیر در نظر گرفت که شامل:

  • فلز مس
  • فلز آهن
  • فلز آلومینیوم
  • فلز فولاد
  • فلز چدن

به‌طورکلی فلزات با داشتن ویژگی‌های بسیار منحصربه‌فرد خود نه‌تنها در صنعت ساخت‌وساز بلکه در هر صنعتی استفاده می‌شود. توجه داشته باشید که فلز از زمان‌های بسیار دور موردتوجه انسان واقع‌شده است و بدون استفاده از فلز امکان ساخت هیچ سازه و ساختمانی تصور هم نمی‌شود. شما می‌توانید ساختمان‌های بسیار مختلف را مشاهده کنید که با استفاده از فلزهای متفاوتی طراحی و ساخته‌شده‌اند و دارای زیبایی منحصربه‌فردی می‌باشند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *